Bezuinigen op Financiele zaken

By | 04/07/2014

Bezuinigen op Financiele zaken

geld op zakZorg dat je geld achter de hand hebt.

Een reparatie aan de auto, een hoge tandartsrekening of ontslag – het kan uw maandelijkse budget behoorlijk onder druk zetten. Om te voorkomen dat u door dit soort zaken in de schulden komt, hebt u een buffer nodig, bij voorkeur geld dat op een eenvoudig toegankelijke rekening staat. Vergelijk de diverse rentepercentages goed voor u een spaarrekening kiest. Bereken vervolgens hoeveel u moet sparen om voldoende buffer op te bouwen. Die berekening is eenvoudig te maken. Houd een maand lang al uw uitgaven bij, van uw woonlasten tot het broodje dat u tussen de middag bij de bakker koopt. Vermenigvuldig dit bedrag met drie. Dit is een hoog bedrag, nietwaar? Toch is dit het minimumbedrag dat u achter de hand dient te houden als er problemen ontstaan.

Weg met de creditcard

We doen in ons leven veel impulsaankopen, van de laatste keukengadgets tot een nieuwe iphone. De vele impulsaankopen kunnen schulden veroorzaken. Hoe houdt u deze drang onder controle? Een makkelijke oplossing is om je credit card in tweeën te knippen. Het is zo makkelijk – vooral online – producten en diensten aan te schaffen waarvoor u pas aan het eind van de maand hoeft te betalen.

Voorkom overbodige boodschappen

Om impulsaankopen in de supermarkt te voorkomen, kun het beste een boodschappenlijst voor een hele week maken en alles op een dag kopen. Wanneer u geen bankpassen meeneemt maar uitsluitend contant geld (en dan niet te veel), houdt u goed het overzicht op wat u uitgeeft. U zult dan wel twee keer nadenken voor u overbodige producten in uw winkelwagen legt.

Weet waar u leent

Hoewel het beste advies is om helemaal geen geld te lenen, is er soms geen andere oplossing. Want wat als u geen buffer hebt en de cv-ketel het begeeft? In die gevallen is het verstandig uit te zoeken waar u dat het voordeligst kunt doen. Maandenlang rood staan bij uw bank kost u doorgaan aanzienlijk meer aan rente dan gedurende diezelfde periode een bedrag lenen bij een kredietverstrekker. Laat u echter heel goed voorlichten, schrijf al uw vragen op en laat ze door een deskundige beantwoorden.
Lees altijd de kleine lettertjes in de contracten voor u tekent. Let wel op: lenen kost hoe dan ook geld. Door snel af te lossen beperkt u de schade.

Bepaal uw budget en houd u daaraan

Door een budget te bepalen, zet u de eerste stappen naar financiële orde in uw leven.
Breng allereerst uw huidige financiële situatie in kaart. Houd bij wat u maandelijks uitgeeft en zet op een rijtje wat uw inkomsten zijn.
Maak vervolgens een begroting. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van een gratis programma van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.
Evalueer en reduceer uw uitgaven. Bepaal welke onderdelen op uw begroting essentieel zijn en op welke u kunt besparen.

Splits onverwachte inkomsten

Heb u een financieel voordeel, door bijvoorbeeld een bonus, uitbetaling over overwerk of vakantiegeld, zie dan schulden krimpen en spaartegoeden groeien door de volgende drie regels te gebruiken.
– Een derde voor het verleden: gebruik een derde van uw financieel voordeel om een deel van uw schulden af te betalen.
– Een derde voor de toekomst: Zet een derde direct weg op een spaarrekening of investeringsfonds.
– Een derde voor het heden: Gebruik het laatste deel om iets te kopen waar u bijvoorbeeld uw huis mee verbetert.

Los eerst de duurste lening af

Hebt u schulden, ga dan na bij welke instelling u de hoogste rente betaalt. Zorg dat het aflossen van die schuld de hoogste prioriteit krijgt. Over een studielening hoeft u bijvoorbeeld over het algemeen een minder hoge rente te betalen dan over een lening bij uw bank. Over de schuld op uw creditcard betaalt u echter vaak een hoge rente. Experts raden aan leningen met een hoge rente zo snel mogelijk af te lossen, ook al doet u dat met het laatste beetje geld dat u hebt. Wanneer u voldoende inkomen hebt, kun u ook de studieschuld afbetalen, maar doe dat niet met meer dan nodig. Het is namelijk goedkoper dan de hypotheek of creditcardschuld. Op de lange termijn bespaart u een flinke som aan rente.

Of los eerde de kleinste lening af

Hebt u verschillende schulden waarvan de rente niet sterk verschilt? Of hebt u zoveel schulden dat u zich wanhopig afvraagt of u ze ooit kunt betalen? Wellicht is het dan het beste om te beginnen met de laagste schuld. Zo kunt u sneller een streep zetten door bepaalde schulden; dat is goed voor uw motivatie en voor uw overzicht.

Voeg schulden samen

Als u meerdere schulden moet aflossen is het in veel gevallen verstandiger uw schulden samen te voegen bij een kredietverstrekker. Dit geeft u meer overzicht en het aflossen gaat een stuk gemakkelijker.
Besluit u al uw losse schulden en leningen af te lossen door een grote lening aan te gaan, neem dan de tijd om uit te zoeken hoe u dit het beste en het voordeligst kunt doen. Laat u desnoods adviseren door een deskundige. Vergelijk meerdere verstrekkers van leningen en kies de lening met het laagste rentetarief.

Betaal twee keer per maand af

Doe iedere twee weken een uitbetaling op uw schulden, ook al betaalt u dan telken maar een klein bedrag. U betaalt dan altijd de rente over een steeds lager wordend bedrag. Het lijkt in eerste instantie misschien weinig zoden aan de dijk te zetten, maar over de gehele looptijd scheelt het toch aanzienlijk.

Voorkom rood staan

Rood staan op uw bankrekening is een eenvoudige manier om tijdelijk wat financiële armslag te krijgen, maar wat veel mensen niet doorhebben is dat de het prijskaartje daarvan behoorlijk is. Voor rood staat betaalt u tussen de 9 procent en 17 procent rente per jaar over het bedrag dat u rood staat. De rente verschilt per bank. Het is vaak lastig uit de rode cijfers te komen. Het beste kunt u bij uw bank aangeven dat u niet rood wilt kunnen staan.

Ga in gesprek met schuldeisers

Indien uw maximale aflossingsruimte lager is dat de optelsom van de gevraagde maandelijkse aflossingen van al uw schulden samen, dan is het een idee een voorstel te doen aan uw schuldeisers. In dit voorstel verdeelt u de maandelijkse aflossingsruimte over het aantal schuldeisers. Stel dat uw aflossingsruimte 600 euro is en u hebt drie schuldeisers, dan stel u voor elk 200 euro per maand te betalen. Gaan alle schuldeisers met die nieuwe aflossing akkoord, dan kunt u maandelijks de nieuwe bedragen aflossen tot de schulden zijn afgelost. Biedt dit geen oplossing, zoek dan professionele hulp bij een kredietbank. Dit is ook aan te raden als de schulden uitzonderlijk hoog zijn of wanneer de schulden oplopen in plaats van afnemen.

Zoek hulp

Als u schulden hebt kunt u terecht bij diverse organisaties die (bijna) gratis persoonlijk hulp of advies verlenen op financieel of juridisch terrein. U kunt bijvoorbeeld terecht bij het maatschappelijk werk, de sociale dienst of de kredietbank.

Betaal niet in termijnen

Het is wellicht verleidelijk in termijnen te betalen als u iets bij bijvoorbeeld een postorderbedrijf bestelt, maar ook daar betaalt u meestal rente. Hebt u het geld, betaal uw bestelling dan in een keer. Of koop het product pas wanneer u het geld hebt.