Besparen op een vakantiereis

By | 04/07/2014

besparen op vakantieBoek ruim van te voren. Of lastminute.

Voor de goedkoopste vakanties kunt u uw vlucht en accommodatie het beste maanden van tevoren boeken en niet enkele weken vooraf. Want dan stijgen de prijzen en zijn populaire vluchten uitverkocht.
Maar enkele dagen voor de vlucht vertrekt, dalen de prijzen weer. Dus als u flexibel bent, kunt u wachten tot het laatste moment en dan een van de aangeboden bestemmingen kiezen.

Kies de juiste periode

U kunt uw vluchten en accommodatie goedkoper boeken in het laagseizoen, de periode waarin weinig mensen met vakantie gaan, en het tussenseizoen, de overgangsperiode naar het hoogseizoen.
Vooral het tussenseizoen is aanbevolen, want zo vermijdt u de nadelen van reizen in het laagseizoen – want die zijn er, het is niet voor niets laagseizoen. Misschien is het vakantieresort wel zo uitgestorven dat ook alle faciliteiten zijn gesloten of wellicht is het er ijskoud, belachelijk heet of is de kans op een orkaan een moesson of andere rampen hoog. Zoek dit vooraf uit.
Andere tips om te besparen op uw reiskosten:
– Boek een midweek, de prijzen voor hotels zijn op dinsdag, woensdag en donderdag vaak lager.
– Neem een heel late of heel vroege vlucht (maar denk er dan wel aan welke gevolgen dat heeft voor het inchecken in uw hotel en het vervoer van en naar het hotel).
– Blijf op zaterdag een nachtje langer.
– Vermijd schoolvakanties al u naar een populaire bestemming wilt.

Kies een populaire bestemming

De prijs van een vlucht wordt niet zozeer bepaald door de afstand, maar door de populariteit van de bestemming. Het is dus best mogelijk dat u goedkoper naar Florida vliegt dan naar een minder bekende bestemming binnen Europa. En soms is het zelfs goedkoper om even een tussenstop te maken op een grote luchthaven dan rechtstreeks van de ene naar de andere minder populaire luchthaven te vliegen.

Stop uw bagage in twee koffers

Als u denkt dat u op uw vakantiebestemming veel koopjes kunt doen, bijvoorbeeld van kleding, pak uw koffer dan nog eens in een iets grotere koffer in, zodat u op de terugreis een extra koffer kunt vullen. Controleer hoeveel uw bagage maximaal mag wegen op de terugreis, want als u te veel hebt meegenomen, betaalt u zich weer blauw aan extra’s.

Kook zelf

Het is veel goedkoper om af en toe zelf te koken in uw vakantieverblijf dan veel geld uit te geven en altijd in het hotel of in een restaurant te eten.
Bovendien eet u dan wat u wilt wanneer u maar wilt, u kunt een picknick maken en u vermijdt dat uw kinderen amper iets eten of zenuwachtig worden als ze te lang moeten stilzitten.

Ga in een groep op vakantie

Als u een vakantiehuis wilt huren, overweeg dan om een groep vrienden of enkele familieleden mee te nemen op vakantie. Een huis voor acht personen kost meer dan een huis voor vier personen, maar niet tweemaal zoveel. Dat is bijvoorbeeld ook een goede strategie als u een cruise goedkoper wilt maken. Want dan krijgt u bijvoorbeeld bij het boeken van acht kajuiten de negende gratis. U hoeft daarvoor niet eens de andere mensen in de groep te kennen. Hang bijvoorbeeld een briefje op in de plaatselijke sportschool, op uw werk, in de kerk of een andere plek waar veel mensen komen. Als u geluk hebt, is de groep die u bij elkaar krijgt groot genoeg. Hebt u pech, dan hebt u toch weer enkele vrienden gemaakt.


Onderhandel met de manager

Wat men u in grote hotels nooit zelf zal vertellen is dat er nog over de prijs kan worden gepraat. Er is altijd iemand in het hotel die de bevoegdheid heeft een prijs te verlagen en het is helemaal niet moeilijk. Zeg de manager bijvoorbeeld dat u graag in zijn hotel zou verblijven, maar dat het nogal duur is, zodat u waarschijnlijk toch ergens anders heen zult gaan. Als er nog een kamer vrij is, krijgt u die waarschijnlijk voor een goede prijs. In het algemeen verhuren hotelmanagers hun kamers nog liever tegen een verlaagde prijs dan ze leeg te laten staan.

Wissel uw ticket gratis om

De werknemers van een luchtvaartmaatschappij zullen het nooit toegeven, maar over de boetes die u moet betalen om een vliegtuigticket om te wisselen, kan worden onderhandeld. Vraag gewoon bij het omwisselen of de boete achterwege kan worden gelaten. De kans is groot dat het antwoord nee is. Vraag dan om een hogergeplaatste te spreken en aarzel niet te vertellen over bijvoorbeeld uw baas die uw verlof heeft ingetrokken of uw kind dat u mist etc. Wees vriendelijk en misschien lukt het dan toch.

Vraag een gratis lunch aan

Als uw vlucht vertraging heeft of u moet door een overboeking tot de volgende vlucht wachten, probeer dan op z’n minst een gratis maaltijd in de wacht te slepen. Als men het u niet zelf aanbiedt, vraag er dan naar. Zo kunt u de wachttijd aangenaam doorbrengen in plaats van uren te staan nagelbijten voor de gate.