Besparen op dagelijkse aankopen

By | 01/07/2014

Besparen op uw dagelijkse aankopen

besparen op dagelijkse boodschappenMaak weekmenu’s

Bedenk voor de hele week wat u welke dag wil eten en maak zo een boodschappenlijst. Hierdoor zult u minder snel in de verleiding komen in de supermarkt impulsaankopen te doen.
Winkels zijn zo ingericht dat u wordt verleidt tot extra aankopen die u eigenlijk niet nodig heeft. Besluit vooraf wat u gaat kopen. En als u toch een keer extra naar de supermarkt moet omdat u iets bent vergeten, kies dan voor een mandje in plaats van een wagentje. Het is veel makkelijker iets extra’s in een winkelwagentje te gooien.

Ga voor de beste prijs

Zoek voordat u de deur uit gaat uit bij welke supermarkt in uw omgeving u de beste deals sluit. Dit kunt u doen door de folders goed door te lezen. Maar er zijn online ook veel vergelijkingssites waar u kunt uitzoeken waar u het goedkoopst uit bent.
Vergeet ook niet eigen merken of B-merken te kopen. Ze zijn veel goedkoper dan A-merken en vaak net zo goed.

Koop groot in

Kopen in grote hoeveelheden is over het algemeen goedkoper. Het is vooral goed toe te passen op producten die goed te bewaren zijn, als wasmiddelen, pasta en rijst. U hebt natuurlijk wel ruimte nodig om het op te slaan. Hebt u die ruimte niet, maar wilt u wel gebruikmaken van de voordelen van groot inkopen, ga dan boodschappen doen met familie of vrienden en verdeer de boodschappen naderhand.

Koop online

Eens per week online uw boodschappen doen heeft een groot voordeel; het voorkomt dat u impulsaankopen doet. U houdt zich veel beter aan het boodschappenlijstje dan u in een winkel zou doen en dat voordeel compenseert al snel de bezorgkosten die u moet betalen. Bovendien bespaart het u tijd.

Bestudeer verkooppatronen

Ze zullen het niet toegeven, maar veel supermarktketens laten aanbiedingen volgens een bepaald patroon terugkomen. Luiers zijn bijvoorbeeld om de drie tot vier weken in de aanbieding. En u kunt er een gewoonte van maken uw boodschappen te doen in de laatste twee uur voordat de winkel sluit. Dan treft u – helemaal op zaterdagmiddag – behoorlijk wat extra afgeprijsde artikelen aan die een beperkte houdbaarheidsdatum hebben. Denk hierbij aan brood, vlees, groente en zuivel, maar ook bloemen.

Spaar bonnen en kortingsstickers

In folders die huis-aan-huis verspreid worden, treft u niet alleen de aanbiedingen, maar ook kortingscoupons en kortingsstickers aan. Maar hier gebruik van. Ook voor andere zaken als dagjes uit zijn kortingscoupons in folders en magazines te vinden. Zoek daarnaast online naar coupons die u uit kunt printen

Korting op korting

Veel supermarkten staan het toe dat u boven op een aanbieding bij stickeracties extra korting krijgt. U krijgt dan naast de aanbiedingskorting van bijvoorbeeld 20 procent nog eens 15 procent extra. Zo eet u bijna voor niets. Indien producten uit de folder niet voorradig zijn, kunt u de bedrijfsleider om coupons vragen zodat u later alsnog van het voordeel gebruik kunt maken

Wees alert

Koop nooit iets waarvan u niet zeker weet dat u het gaat gebruiken, hoe verleidelijk het aanbod ook is. Twee halen, een betalen – deals zijn prachtig, maar alleen voor producten die u vaak gebruikt of die u lang kunt bewaren. Het wordt al minder aantrekkelijk als het een bederfelijk product betreft.

Maak gebruik van vaste klantenkaarten

Zorg dat u een klantenkaart van iedere supermarkt hebt. Het is makkelijk meegenomen voordeel en zonde als u het laat liggen.

Controleer de bon

U denkt misschien dat moderne scankassa’s geen fouten maken, maar uit recent onderzoek van een weekblad is gebleken dat er veel fouten worden gemaakt en dat de klant soms wel 2,6 procent meer betaalt dan nodig is. Kijk de bon dus goed na en laat van u horen als het totaalbedrag niet in orde is.

Ga eens naar de markt

Door de lage overheadkosten zijn markten veelal goedkoper dan supermarkten. Op de markt kunt u afdingen, zeker aan het einde van de dag, wanneer het fruit of de groente niet meer van al te beste kwaliteit is of wanneer u een ongewoon grote hoeveelheid nodig heeft.

Kweek zelf kruiden

Verse kruiden zijn ontzettend duur in supermarkten, ongeacht welke tijd van het jaar u ze koopt. U kunt een klein fortuin besparen door kruiden als basilicum, oregano, tijd, munt en rozemarijn uit uw eigen tuin te halen. Dit voordeel hebt u niet wanneer u groente gaat kweken. De week dat u courgettes geoogst kunnen worden, is vaak dezelfde week dat de courgettes goedkoop in de supermarkten verkrijgbaar zijn.

Leer koken met de seizoenen

Stop met het kopen van kant-en-klaar maaltijden en gemaksproducten. Een maaltijd zelf bereiden, vanaf nul,  is goedkoper en hoeft niet tijdrovend te zijn. Er zijn online volop snelle recepten te vinden, dus leren hoe u zo’n maaltijd moet bereiden, hoeft ook niets te kosten. Kook met de ingrediënten van het seizoen. Deze kosten minder, zijn verser en smaken in veel gevallen nog beter ook.

Wees niet loyaal

Altijd vasthouden aan dezelfde leverancier van gas, elektriciteit en water of dezelfde telefoon-, internet- of kabelexploitant vergroot de kans dat u veel te veel betaalt aanzienlijk. Wees bereid regelmatig over te stappen, om zo de beste prijs te krijgen. Door online te vergelijken waar u het voordeligst uit bent, kunt u vele euro’s besparen. En bent u van plan over te stappen, informeer dan eerst uw huidige leverancier. Grote kans dat u ineens een aantrekkelijk aanbod krijgt.

Omzeil dure servicenummers

Bent u het wachten ook zo beu, als u weer eens verplicht een duur servicenummer moet bellen? Zoek het bedrijf eerst op internet op, dan hebt u grote kans om daar een ander telefoonnummer tegen lokaal tarief te vinden.

Doe uw huiswerk

U kunt behoorlijk wat geld weggooien door een verkeerd mobiel abonnement af te sluiten. Belt u amper, dan is een beltegoed voor u misschien wel beter geschikt dan een abonnement. Belt u veel, dan is een abonnement wellicht goedkoper. Breng u belgedrag in kaart. Belt u veel overdag of ’s avonds en in het weekend? Sms’t u veel? Maakt u gebruikt van internet op uw telefoon?

Bespaar energie

Energie besparen scheelt u niet alleen geld, het is ook nog eens beter voor het milieu. Wist u bijvoorbeeld dat de verwarming 1 graad lager zetten u 60 euro per jaar oplevert? En door vijf gloeilampen die drie uur per dag branden te vervangen door spaarlampen, verlaagt u de rekening nog eens met 60 euro.